Bier brouwen

Prijswinnende bieren uit onze moderne brouwerij in Almkerk
Clement, Hans Anton & Léon

Welke bieren maken we en waarom?

We maken bieren die we zelf lekker vinden!

Bier maken lijkt misschien wel het meeste op koken. Kennis van ingrediënten en van het proces zijn beide belangrijk. Wanneer je dan alles, volgens een recept, samenvoegt en de juiste stappen volgt heb je bier. Of eten.

Of het lekker is, vind je pas daarna uit. En dat is waar we ons al helemaal voorin het proces mee bezig houden. De keuze voor mouten, hop en gist maken voor een groot deel uit wat het resulterende bier gaat worden. Combinaties zoeken en veel proeven en aanpassen, zorgen ervoor dat we de lekkerste bieren maken en blijven ontwikkelen.
Clement, Hans Anton & LéonEigenaren

Onze brouwinstallatie

Zonder gedegen kennis en goed gereedschap geen goed bier

We brouwen onze bieren in ons 15 hectoliter (hl) brouwhuis in Almkerk. Met een vergistingscapaciteit van 135 hl en lagercapaciteit van 60 hl kunnen we gemiddeld twee keer in de week bier brouwen.

Elke batch bier wordt onderworpen aan een aantal tests voordat het wordt verpakt. Het leven is immers te kort om slecht bier te drinken. Dat weten ook Hans Anton en Léon, die beiden internationaal gediplomeerd biersommelier zijn. Dus als er iets niet klopt, ruiken en proeven zij dat meteen.

We brouwen ook geregeld in opdracht van andere merken. Heb je een recept of een idee dat je in het groot gebrouwen zou willen zien, voorzien van eigen etiket? Neem contact op!
Onze brouwinstallatie

Ingrediënten van bier

Wat zit er eigenlijk in?
01. Water
01. Water
Elk bier bestaat voor een groot deel uit water. Onze bieren zijn daar geen uitzondering op. We gebruiken vers kraanwater uit Almkerk.
02. Mout
02. Mout
Mout wordt gemaakt in de mouterij. Wanneer gerst of andere granen vochtig worden gemaakt, dan gaan ze groeien. De enzymen in de korrel zetten zetmeel om in suiker. Voordat dat helemaal gebeurd is, wordt dit proces gestopt door het graan te verwarmen. Dat verwarmen is weer een proces op zich. Voor lichte bieren is de mout maar net genoeg verwarmd om te drogen. Voor donkere bieren wordt mout gebruikt die heel warm is geweest tijdens het drogen. De al aanwezige suikers kleuren onder invloed van aminozuren donker. Koffie, chocolade en gedroogd fruit zijn smaken die hiermee kunnen worden bereikt in de mout en het uiteindelijke bier.
03. Hop
03. Hop
Hop geeft bitterheid en aroma aan bier. Naast de edele hopsoorten zijn er inmiddels enorm veel soorten met ieder hun eigen aroma, smaak en bitterheid. Uit de verschillende streken zoals Duitsland, Amerika of Nieuw-Zeeland komen hopsoorten met hun eigen karakter. Het aroma kan gaan van kruidig, aards of zwarte thee tot complete tropische vruchtenmix zoals papaya, meloen en ananas. Prachtig dus om mooie bieren mee te maken!
04. Gist
04. Gist
Gist zet de suiker uit de mout om in alcohol en koolzuur. Best belangrijk spul dus. Daarnaast zorgt gist voor allerlei smaken en aroma's. Afhankelijk van de temperatuur waarop de wort vergist wordt tot bier (lees dat nog maar een keer ;-)) geeft dat vooral kruidigheid of fruitaroma's.
05. Kruiden
05. Kruiden
Soms, maar echt soms, voegen we ook kruiden toe aan ons bier. We willen namelijk wel bier blijven proeven. Dat vereist een zachte hand omdat kruiden snel overheersen. Eigenlijk alles uit de kruidenkast kun je gebruiken, bijvoorbeeld korianderzaad (dat niet naar zeepsop kan smaken in tegenstelling tot korianderblad), sinaasappelschil of vlierbloesem.
06. Koolzuur
06. Koolzuur
Gist zet de suikers in de wort om in alcohol en koolzuur. Deze koolzuur is ook een belangrijke smaakmaker in het uiteindelijke bier. Vaak voegen we na de vergisting nog een hoeveelheid koolzuur toe aan het bier om het precies op het juiste niveau te krijgen. Het ene bier heeft meer koolzuur dan het andere. Ook dit bepaalt mede de smaak van het bier.