Bier brouwen

Brouwen is ons ding, bier is ons water!
Hans Anton & Clement Verschoor© MARIJKE fotografeert

Welke bieren maken we en waarom?

We maken bieren die we zelf lekker vinden!

Bier maken lijkt misschien wel het meeste op koken. Kennis van ingrediënten en van het proces zijn beide belangrijk. Wanneer je dan alles, volgens een recept, samenvoegt en de juiste stappen volgt heb je bier. Of eten.

Of het lekker is, vind je pas daarna uit. En dat is waar we ons al helemaal voorin het proces mee bezig houden. De keuze voor mouten, hop en gist maken voor een groot deel uit wat het resulterende bier gaat worden. Combinaties zoeken en veel proeven en aanpassen, zorgen ervoor dat we de lekkerste bieren maken en blijven ontwikkelen.
Hans Anton & Clement VerschoorFounders

Ingrediënten van bier

Wat zit er eigenlijk in?
01. Water
01. Water
Elk bier bestaat voor een groot deel uit water. Onze bieren zijn daar geen uitzondering op. We gebruiken vers kraanwater uit Almkerk.
02. Mout
02. Mout
Mout wordt gemaakt in de mouterij. Wanneer gerst of andere granen vochtig worden gemaakt, dan gaat ze groeien. De enzymen in de kiem zetten het zetmeel om in suiker. Voordat dat helemaal gebeurd is, wordt dit proces gestopt door het te verwarmen. Dat verwarmen is weer een proces op zich. Voor lichte bieren is de mout maar net genoeg verwarmd om te drogen. Voor donkere bieren wordt mout gebruikt die heel warm is geweest tijdens het drogen. De al aanwezige suikers kleuren onder invloed van aminozuren en de temperatuur donker. Koffie, chocolade, gedroogd fruit zijn smaken die hiermee kunnen worden bereikt in de mout en het uiteindelijke bier.
03. Hop
03. Hop
Hop geeft bitterheid en aroma aan bier. Naast de edele hopsoorten zijn er inmiddels enorm veel soorten met ieder hun eigen aroma, smaak en bitterheid. Prachtig dus om mooie bieren mee te maken!
04. Gist
04. Gist
Gist zet de suiker uit de mout om in alcohol en koolzuur. Best belangrijk spul dus. Daarnaast zorgt gist voor allerlei smaken en aroma's. Afhankelijk van de temperatuur waarop de wort vergist wordt tot bier (lees dat nog maar een keer ;-)) geeft dat vooral kruidigheid of fruitaroma's.
05. Kruiden
05. Kruiden
Soms, maar echt soms, voegen we ook kruiden toe aan ons bier. Eigenlijk alleen maar bij De Heemraad, ons witbier. Want daar hoort het in. Koriander en gedroogde sinaasappelschil. Als je dat er niet in doet, wordt het namelijk meer een weizen. Dat is Duits. Maar ook lekker.
06. Koolzuur
06. Koolzuur
Gist zet de suikers in het wort om in alcohol en koolzuur. Deze koolzuur is ook een belangrijke smaakmaker in uiteindelijke bier. Vaak voegen we na de vergisting nog een hoeveelheid koolzuur toe aan het bier om het precies op het juiste niveau te krijgen. Het ene bier heeft meer koolzuur dan het andere. Ook dit bepaalt mede de smaak van het bier.